Ohita navigaatio

Alueyhdistyksen aktiiveja Suomen valtiovarainministeri Annika Saarikon vieraina

Eduskuntavierailu 26.10.2022

Lokakuun lopulla OAJ:n Varsinais-Suomen alueyhdistyksen hallituksen jäsenet ja valtuutetut kävivät vierailukäynnillä eduskunnassa. Matkalla oli mukana 16 opetusalan ammattilaista varhaiskasvatuksesta yliopistoon. Matkanjohtajana toimi alueyhdistyksen koulutuspoliittisen toimikunnan jäsen Kirsi Järvi, lisäksi hallitusta edustivat Riikkamarja Autio, Eliisa Gylén, Virpi Kangas-Oksanen, Liisa Lehto-Ääri, Tiina Leivo, Sami Mäkelä, Jaana Mäki-Tuominen, Tuija Mäntsälä, Anu-Katja Nurmi, Jarmo Rusi sekä alueasiantuntija Maijumarjut Polviander ja puheenjohtaja Merja Alitalo. Alueemme OAJ:n valtuutetuista matkalla oli mukana Jaana Kuusisto, Anssi Reini ja Linda Tammelin.

Matkalla Helsinkiin kävimme vilkasta keskustelua ja linjasimme painopisteet, jotka nostamme esille tapaamisessamme valtiovarainministeri ja kansanedustaja Annika Saarikon kanssa. Ajatuksemme olivat täysin OAJ:n julkaisemien eduskuntavaalitavoitteiden suuntaisia.

Ennen eduskuntavierailua nautimme lounaan Musiikkitalolla. Eduskuntatalolla tiukan turvatarkastuksen jälkeen ohjelmassa oli opastettu kierros. Rakennus on vaikuttava niin ulkoisilta kuin sisäisiltä puitteiltaan. Kierros päättyi eduskunnan täysistunnon seuraamiseen. Täysistunto alkoi tehokkaasti äänestyksillä, joissa eduskunta äänesti mm. aborttilain uudistamisesta äänin 125-41.

OAJ Varsinais-Suomen alueyhdistyksen aktiivijäseniä eduskunnan lehterillä.

Täysistuntoa hetken seurattuamme siirryimme keskustaryhmän ryhmäkokoustiloihin ja munkkikahveille ministerin eduskunta-avustaja Sonja Lautamatin opastuksella. Odotellessamme ministerin saapumista kertoi valtiovarainministeriössä Saarikon erityisavustajana toimiva Silja Silvasti omasta roolistaan ministerin arjessa. Silvastilla on viestinnän ammattilaisena vastuullaan ministerin kaikenlainen viestintä – vaativa tehtävä!

Kirsi Järvi, Annika Saarikko, Merja Alitalo

Kiireinen valtiovarainministeri ehti olla seurassamme reippaan puoli tuntia. Annika Saarikon pitkä ja monipuolinen tausta politiikan ammattilaisena tuli esille meille pitämässään puheenvuorossa koko yhteiskunnan kentästä.

Meille koulutuksen, kasvatuksen ja tutkimuksen edustajille ministeri Saarikko jakoi ajatuksemme koulutuksen merkityksestä. Saarikko esitti kysymykset: ”Onko meillä edelleen maailman paras peruskoulu?” ja ”Onko lukiouudistus onnistunut?” Näihin kysymyksiin vastasimme painottamalla seuraavia asioita; resurssien riittävyyttä kaikilla opetuksen tasoilla, oppimisen riittävää ja oikea-aikaista tukea, ryhmäkoot lakiin, työssä jaksamista ja työhyvinvointia.

Ministeri tiivisti keskustelun ”pieni maa voi ponnistaa vain koulutuksesta” ja ”on tehtävä asioita perustasolla paremmin – palataan perusasioihin”.

Lähtösanoikseen kiireinen ministeri Annika Saarikko totesi: ”Joku uusi aika on alkanut, mitä se on, emme vielä tiedä.” Kotimatkalla linja-autossa oli keskustelu jo hillitympää, pohdiskelevaa.

Eduskuntavierailun jälkeen osa matkalaisista siirtyi vielä verkoistoitumaan paikallisyhdistysten puheenjohtajien ja ysiläisten luottamusmiesten kanssa. Illan asiantuntijaksi olimme saaneet OAJ:n neuvottelujohtaja Petri Lindroosin.

Merja Alitalo ja Petri Lindroos

Pitkä, mutta antoisa päivä takana! Kiitos matkaseurueelle!

Merja Alitalo, puheenjohtaja

OAJ Varsinais-Suomi

Yhdistyksemme

Alueyhdistys toimii OAJ:n paikallisyhdistysten sekä ala- ja oppilaitoskohtaisten jäsenyhdistystensä edunvalvonnan ja koulutuksen tukena. Alueyhdistyksen jäsenyhdistyksissä on yhteensä n.