Ohita navigaatio

Opettajan joululoma on laillinen oikeus ja velvollisuus

Joulukuun alussa monen opettajan sappi kiehuu. Kun alkusyksystä saatiin kaiken uutistulvan ja mielipidevirran keskellä tunnustella, miltä niin sanottu normaali arki voisi maistua, alkoi marraskuussa taas iso pyörä pyöriä. Taaksepäin. Mukanaolo hirvitti.

Marraskuun lopussa (25.11.) YLEn uutinen rehtoreiden uupumuksesta oli jatkoa pitkään jatkuneeseen hätähuutoon opettajien jaksamisesta. Marras – joulukuun vaihteessa Turun kouluihin vaikuttanutta Arkean lakkoa luultiin jo viimeiseksi niitiksi, kun opettajat tasapainoilivat paitsi hygieniatavoitteiden ja myös kouluruokailun sekamelskassa. Opettajan työtehtäviä piti jälleen selkeyttää.  Kiinteistön hoito ja kouluruokailu ovat koulussa työskentelevien hyvinvoinnin ydintä. Siitä vastaaminen kuuluu ammattilaisille. Vaikka opettajien työtehtävät ovat laaja-alaisia, muiden lakonalainen työ ei niihin kuulu.

Jatkoa on taas seurannut hetkellisen turvallisuuden tunteen jälkeen.  Joulukuun alussa tutinaa ovat aiheuttanut uutiset eteläafrikkalaisesta omikron-muunnoksesta. Sen vaikutuksia työnkuvaan jokainen opettaja voi vain arvailla.

Kun joulukuun pimeydessä jokainen opettaja painiskelee alati sirpaleisemman työn, jaksamisen – niin omansa kuin muiden – ja aina vain jakaantuneemman työnkuvansa kanssa, mielessä liikkuu ajatus, kuuleeko meitä oikeasti kukaan. Oma kattojärjestö saattaa tuntua vieraalta ja kaukaiselta, eikä uutisointi opettajien ammatin arvostuksesta ja OAJ:n Kiitos opettaja -uutisoinnista tunnu paljon liikuttavan.

Ainakin opettajat kuulevat. OAJ:ssä vaikuttavien yhdistysten hallituksissa, toimikunnissa ja työryhmissä istuu työssä jaksamisen kanssa painiskelevia ammattilaisia. Keskeisin tavoite on aina sama: miten opettajien asemaa, ammatin arvostusta ja sen edunvalvontaa voidaan parantaa? Juna liikkuu välillä hitaasti, mutta eteenpäin mennään. Rakenne tuntuu toisinaan raskaalta, mutta toisaalta se on myös toiminnan perusta. Huuto ei kaiu hiljaisuuteen.

Lähenevä joulutauko tarkoittaa opettajalle irtiottoa.  Tauko työsähköposteista, wilma-viesteistä ja jatkuvasta ongelmanratkaisusta tarjoaa mahdollisuuden pysähtymiseen.

Kun uusi lukukausi lähestyy, kannattaa ehkä piipahtaa katsomassa OAJ:n sivuston ajankohtaisia uutisia.  Sivusto kertoo, kuinka opettajien työtä arvostetaan. Joku meitä ajattelee.

Lukukauden päättyessä kannattaa muistaa olennainen asia: opettajan työ on yksi yhteiskunnan tärkeimpiä ammatteja. Siitä on oikeus pitää myös lomaa.

Riikkamarja Autio, TOAY:n tiedotusvastaava

Sameli Valkama, TOPYn puheenjohtaja

Yhdistyksemme

Alueyhdistys toimii OAJ:n paikallisyhdistysten sekä ala- ja oppilaitoskohtaisten jäsenyhdistystensä edunvalvonnan ja koulutuksen tukena. Alueyhdistyksen jäsenyhdistyksissä on yhteensä n.