Ohita navigaatio

Tulossa tiukka neuvottelukevät

RAHAN KEVÄT?

Kevät 2020 tulee ennusteiden mukaan olemaan tiukka työehtosopimusneuvottelujen osalta.

Päänavaajat: Teknologiateollisuus ry ja Teollisuusliitto ovat tätä kirjoittaessa saavuttaneet sopimuksen. Ratkaisua eivät tuoneet valtakunnansovittelijankaan yritykset. Päänavauksen myötä poistuvat alan kiky-tunnit ja yleiskorotukset ovat tasoa, joka sopisi yliopistolaisillekin.

Tehyläisten on vaikea niellä, että Helsinki tarjoaa lääkäreille 1000 euron tehtävälisää aiemman 250 euron lisäksi houkutellakseen lääkäreitä terveyskeskuksiinsa. Hoitoalaa uhkaa hoitajapako hoitajien hakeutuessa muihin tehtäviin.

Myös OAJ hakee julkisen sektorin työn arvostuksen näkymistä palkoissamme. Siis myös meidän opetus-, kasvatus- ja tutkimushenkilöstömme. JUKO tulee asettamaan tavoitteensa tämän vuoden alussa, mutta meille yliopistolaisille on tarjoutunut tilaisuus, useaankin otteeseen, ilmaista neuvottelutavoitteemme, jotka myös YLL:n hallitus on käsitellyt.

Olemme kuin tiernapoikia verrattuna muihin sektoreihin – emme ole tavoittelemassa huimaavia palkankorotuksia vaan tyydymme sangen vähään:

”Emme ole millään viekkauella emmekä vääryyellä tulleet teijän huoneeseenne laulamaan, vaan ihan teijän oman hyvän tahtonne mukaisesti. Olemme köyhiä laulajapoikia ja pyyämme lanttia.
Ja tähteemme kynttilänpätkää.”

Lanttimme olkoon yleislinjaa myötäilevä korotus ja kynttilänpätkä luokoot valoa toiveeseemme opetustuntikattojen säilyttämisestä ennallaan. Vieno pyyntö tutkimusajasta kaikille yliopistossa opettaville taitaa haihtua ilmaan, kuten ennenkin. Pätkistä puheenollen: viime tilaston mukaan yliopistoissa työskentelee edelleen meistä opettavista 62,7 % määräaikaisina. Tuollaisesta pätkämäärästä haluamme mieluusti eroon.

Hyvän haltian taikasauvan heilautusta tuskin kannattaa odottaa. Parempi valmistautua yhtenä rintamana kevään koitoksiin. Hyvää haltiaa ei oikeasti ole. Turvaamme neuvottelijoittemme sinnikkyyteen. Toivon jokaisen jäsenemme (julkistakin) tukea neuvottelijoiden työlle ja yhteisrintaman pitävän tiukkoina

 

Mirkka Ali-Laurila
Jukolaisten pääluottamusmies Åbo Akademi
YLL-jaoston puheenjohtaja

Tapahtumat

Tapahtuma | 7.12.2023

Järjestötoimikunnan kokous

Yhdistyksemme

Alueyhdistys toimii OAJ:n paikallisyhdistysten sekä ala- ja oppilaitoskohtaisten jäsenyhdistystensä edunvalvonnan ja koulutuksen tukena. Alueyhdistyksen jäsenyhdistyksissä on yhteensä n.