Ohita navigaatio

Työpaikkana koulu

Moni ekaluokan opettaja on kuullut pikkuoppilaalta kysymyksen missä hän on töissä. Lapset eivät miellä kouluympäristöä työpaikaksi, ja usein me opettajat itsekin kerromme lähtevämme kouluun, ei töihin.

Yhtä kaikki, koulu on opettajan työmaa, ja erittäin monisäikeinen työmaa onkin. Me opetamme, kasvatamme, myötäelämme, paikkaamme elämän aiheuttamia haavoja ja silitämme sydämiä, olemme turvallisia ja vakaita aikuisia oppilaiden ja opiskelijoiden maailmassa.

Jotta me opettajat jaksamme mennä joka aamu töihin hyvillä mielin, on työyhteisön keskinäiset asiat oltava kunnossa. Näin kestämme paremmin ulkoapäin tulevat opettajan työn vaativat haasteet.

Hyvä, tai ainakin ok olo, töissä syntyy pienistä asioista. Ystävällisyys kollegaa kohtaan on yksi niistä. Opettajat osaavat kehua, kiittää ja kannustaa oppilaita ja opiskelijoita, mutta on päivänselvää, että nuo kolme koota vaikuttavat positiivisesti myös meihin aikuisiin! Ystävällisyys kollegaa kohtaan vaatii kovin vähän, mutta sen vaikutus on valtava.

Ystävällisyyttä haastavampi, mutta äärimmäisen tehokas työpaikan ilmapiirin kohottaja ja opettajien työn kuormittavuutta helpottava työkalu on ”koulun yhteinen linja”. Kun rehtorin johdolla yhdessä mietitään tarkasti koulun toimintatavat arjessa, koulun säännöt ja miten toimitaan haastavien oppilaiden kanssa, on työnteko koulussa ehdottomasti kaikille jouhevaa. Opettajien sitoutuminen yhteiseen linjaan saattaa viedä aikaa, mutta sitkeys palkitaan!

Töissä on oikeus viihtyä!

 

Heidi Tammero

OAJ:n valtuutettu 2018-2022

Turun perusopetuksen työsuojeluvaltuutettu

OAJ Varsinais-Suomen alueyhdistys

Tapahtumat

Tapahtuma | 7.12.2023

Järjestötoimikunnan kokous

Yhdistyksemme

Alueyhdistys toimii OAJ:n paikallisyhdistysten sekä ala- ja oppilaitoskohtaisten jäsenyhdistystensä edunvalvonnan ja koulutuksen tukena. Alueyhdistyksen jäsenyhdistyksissä on yhteensä n.