Ohita navigaatio

Kuntatalous vaikeuksissa, mistä kaikki johtuu...

Kirjoitin jokunen aika sitten Loimaan Lehteen ja blogiseinälleni kirjoituksen ”Ilosia aikoja” – miinuskorot, rapistuva julkinen infra ja työn uusi halpuutus. Kirjoituksen ytimessä on ainakin sen kummastelu, miten julkistaloudessa – kuntataloudessakaan, ei ole varaa oikein mihinkään.

Pohdinta on edelleen ajankohtainen, kun merkittävän moni alueemme kunta tekee alijäämäisen tuloksen tälle vuodelle, ja kamppailee vuoden 2020 talouden kanssa. Arvaukseni on, että jokunen kunta tulee päätymään lomautuksiin. Ylimääräistä harkinnanvaraista valtionapurahaa sai alueellamme kolme kuntaa. Nähtäväksi jää, miltä osin kärjistynyt kuntatalouden kriisi johtui eri tavoin valtiovallan toimenpiteistä (KIKY:n pakottaman lomarahaleikkauksen hyötyjen ulosmittaus kunnilta valtiolle; nyt jää jäljelle leikkausvaikutuksia, tulorekisterin vuoksi verotuksen jaksotusmuutos ja verotuloviivästymä, vos-leikkaukset ym.).

Arvovalinnat, seinien lukumäärä – kyläkoulujen lukumäärä verrattuna siihen onko tarjottavaan opetukseen tai varhaiskasvatukseen laadukkaaasti varaa, ovat vaikeita kysymyksiä… ja ah niin poliittisia.

Johonkin saatamme paikallistasolla pystyä vaikuttamaan. Ja nyt saattaa olla joissakin asiakysymyksissä juuri sen aika. Uskon ja tiedän: paikallistasolla ollaan valmiita reagoimaan tarvittaessa nopeastikin.

Proaktiivista toimintaa on kuntien talousarviovalmisteluun hyvissä ajoin vaikuttaminen. Se on vaikeaa, mutta siinäkin saadaan toisinaan merkittäviä onnistumisia. Ja sitten voidaan todeta, että joskus voidaan joutua/päästä vaikuttamaan reaktiivisesti. Uskon ja toivon, että kaupunginvaltuusto esimerkkilinkin tapauksessa ottaa niin sanotusti vinkistä vaarin, kyseessä on Raisio ja talouden tasapainottaminen koulusta leikkaamalla ja katuvaloja iloisesti polttelemalla.

Mielipide lukijalta:Raisio maksattaa veronkorotukset lapsilla ja
nuorilla

Voimia jokaiseen paikallisyhdistykseen ja kaikille jäsenille oikein hyvää lähestyvää joulun aikaa. Siihen on tätä kirjoitettaessa tasan kuukausi.

Harri Laukkanen
OAJ Varsinais-Suomen alueyhdistyksen
YSI V-S jaoston puheenjohtaja

LINKKI:
”Ilosia aikoja” – miinuskorot, rapistuva julkinen infra ja työn uusi halpuutus

Tapahtumat

Tapahtuma | 7.12.2023

Järjestötoimikunnan kokous

Yhdistyksemme

Alueyhdistys toimii OAJ:n paikallisyhdistysten sekä ala- ja oppilaitoskohtaisten jäsenyhdistystensä edunvalvonnan ja koulutuksen tukena. Alueyhdistyksen jäsenyhdistyksissä on yhteensä n.