OAJ on aktiivinen vaikuttaja kansainvälisessä yhteistyössä. Elokuussa kansainvälinen opettajajärjestö Education Internationalilla oli kongressi Buenos Airesissa. Paikalla oli 1200 edustajaa 150 eri maasta. OAJ:tä edustivat puheenjohtaja Katariina Murto, kansainvälisten asioiden päällikkö Christer Holmlund, ensimmäinen varapuheenjohtaja Katariina Kattelus sekä järjestöpalveluista erityisasiantuntija Katja Järvinen. Suomelta kuultiin kolme puheenvuoroa aiheista opettajapula, digitalisaation vaikutus opettajan työhön ja järjestön taloudenpito.
OAJ toteuttaa globaalin vastuun työtään läheisessä yhteistyössä SASKin (Suomen ammattiliittojen solidaarisuuskeskus) kanssa. OAJ Varsinais-Suomi on SASKin kannattajajäsen ja näkyy nyt myös kannattajajäsenien listalla SASKin nettisivuilla. Tämä ei olekaan aivan vähäpätöinen seikka, sillä SASK puolustaa työelämän ihmisoikeuksia kaikkialla maailmalla! Tämän työn tuloksista nähtiin esimerkki tänä syksynä, kun neljä uutta maata ratifioi ILOn (International Labour Organization) väkivallan ja häirinnän vastaisen sopimuksen. Paljon on kuitenkin työtä vielä tehtävänä. Laaja Global Rights Index esimerkiksi osoittaa, että jopa neljässä viidestä tutkitusta maasta työntekijöiden oikeuksien toteutumisesta ei ole mitään takeita. Suomi on tippunut tasolle 2 tässä kansainvälisessä vertailussa samaan aikaan, kun muut Pohjoismaat ovat edelleen tasolla 1.
Yksi esimerkki maasta, jossa työntekijöiden oikeuksien toteutumisesta ei ole mitään takuita on eteläisen Afrikan valtio Eswatini (ent. Swazimaa). Kuten SASK kertoo omilla sivuillaan, valtio uhkaa ja rajoittaa ammattiliittojen toimintaa monin tavoin. Absoluuttisessa monarkiassa kuninkaalla on kaikki valta, eivätkä niissä oloissa yleensä toteudu modernin ja demokraattisen yhteiskunnan tunnusmerkit, kuten järjestäytymisvapaus. Eswatinissa siitä ollaan todella kaukana – se kuuluu kymmenen työntekijän kannalta huonoimman maan joukkoon maailmassa. Valtio on viime vuosina vainonnut, pidättänyt ja jopa murhannut liittoaktiiveja.
OAJ ja SASK järjestävät ulkoministeriön tukemana opintomatkan Eswatiniin lokakuussa. Yhdeksän OAJ:n globaalin vastuun työssä mukana olevaa opettajaa ja kaksi työntekijää OAJ:n toimistolta matkustavat tutustumaan paikallisen opettajayhdistyksen SNATin (Swaziland National Association of Teachers) toimintaan ja vierailevat muun muassa opetusministeriössä kertomassa suomalaisesta työntekijöiden ja työnantajien yhteistyöstä sekä ylipäätään Suomesta ja Suomen koulutusjärjestelmästä. Myös yksi OAJ:n Buenos Airesin kongressissa pitämistä puheenvuoroista on esillä Eswatinin vierailulla, sillä isäntäyhdistyksen toiveesta pohdimme yhdessä myös tekoälyn vaikutusta opettajan ammattiin tulevaisuudessa.
Terveisin
OAJ Varsinais-Suomen solidaarisuusvastaava Terhi Ylirisku