Ohita navigaatio

Valoa joulun alla - taloustilanteesta huolimatta

”Kuntatalous on historiallisen huonossa tilassa”, näin lausui Kuntatyönantajien neuvottelupäällikkö Hannu Freud tämän vuoden marraskuussa. Sen jälkeen samaa lausetta on jaellut julkisuuteen myös Kunta-alan työmarkkinajohtaja Markku Jalonen. Tulevan vuoden neuvottelukierroksesta ennakoidaan erityisen vaikeaa. Ei toki yllättäne ketään. Näinhän tuntuu olevan aina.

 

Varoittelupuheet aloitetaan hyvissä ajoin, jotta työntekijäpuoli ei innostuisi pyytämään liikoja. Vaatimukset vaimennetaan jo ennakkoon ja heitetään heti kärkeen niin hirveät vastavaateet, että niiden alle tuntuu tukehtuvan. Heikkokin tulos tuntuu ”torjuntavoitolta”, kuten viime kierroksen kilpailukykysopimuksessa kävi. Tälläinen on neuvotteluosapuoli, joka meillä opettajilla on vastassa. Se on hyvä kaikkien tiedostaa.

 

OAJ on jo linjannut neuvottelutavoitteensa. Niihin kuuluu pitkän tähtäimen palkkaohjelma eli maisterille maisterin palkka. Lisäksi KIKY-tunnit halutaan pois sopimuksesta ja varhaiskasvatuksen opettajat OVTES:in piiriin muiden edustettaviemme tavoin. Hyviä tavoitteita, kunhan lähdemme niitä kohti yhtenäisinä ja kärsivällisinä.

 

Historiallisen huono kuntatalous heijastuu kuntien päätöksiin jo nyt, kun lomautuksista on alkanut kuulua viestejä ympäri maata. Turussa ei ole lomautettu, mutta ensi vuoden sivistystoimialan budjettiin on tehty merkittävä kahden miljoonan euron leikkaus. Tämän leikkauksen kohdentaminen ja vaikutukset selviävät myöhemmin, mutta ryhmäkokoihin se varmasti tulee vaikuttamaan ja opettajien jo entisestään kovaan työkuormaan.

Kun talous on tiukalla, niin sopiiko joulun alla edes toivoa muuta kuin jotain ”aineetonta” lahjaa meille opettajille? Uskoa omaan tekemiseen ja ammattijärjestön kykyyn hoitaa yhteisiä asioitamme, Hyvää mieltä jaksamisen ja hyvinvoinnin tueksi. Avarakatseisuutta nähdä laajempia kokonaisuuksia ja hyvää ympärillämme nyt ja tulevaisuudessa. Emme tarkoita, että kaiken pitäisi olla vain LEGO-elokuvan mukaisesti ”nastaa”, mutta asiat eivät myöskään pelkkää mustaa maalaamalla muutu valoisammiksi.

Siksi toivomme kaikkien näkevän ympärillään hyvää. Maailma kun on mainettaan parempi paikka ja kokonaisuutena parempaa kohti menossa juuri tälläkin hetkellä.

Sameli Valkama
OAJ Varsinais-Suomen Turun YSI-jaoston puheenjohtaja

Yhdistyksemme

Alueyhdistys toimii OAJ:n paikallisyhdistysten sekä ala- ja oppilaitoskohtaisten jäsenyhdistystensä edunvalvonnan ja koulutuksen tukena. Alueyhdistyksen jäsenyhdistyksissä on yhteensä n.